neděle 1. listopadu 2020

Jak může být nedostatek peněz?


Je to tu zas. Kvůli koronaviru jsou skoro úplně uzavřené restaurace, kavárny, bary a hospody. Snaží se přežít na tom, že nabízejí jídlo s sebou z okénka, ale to je zlomek toho, co vydělávají normálně. Přitom platy a nájmy je stále třeba platit.
Když se mluví o ekonomické krizi a o tom, že je nedostatek peněz, tak mi to připadá docela zvláštní. Peníze se přece nespotřebovávají. Obíhají a tím slouží. Mohou chybět někde a někomu, to ano, ale celkově ve společnosti přece nemizí. S každou transakcí, vždycky, když je vyměníme za něco užitečného nebo potřebného, tak se přesunou a poslouží oběma stranám - tomu, kdo poskytne službu i tomu, kdo za ni zaplatí.
Představuju si ekonomickou krizi jako stav, kdy se ekonomické aktivity z nějakého důvodu utlumí - míň se nakupuje a tedy i méně vyrábí. Vzhledem k tomu, jak strašně moc vyrábíme a nakupujeme a jaké s prominutím pí.....ny se nabízejí, tak by mi jisté utlumení ekonomických aktivit připadalo jako žádoucí stav. Problém je v tom, že to utlumení nebude ani stejnoměrné ani spravedlivé. Ti, kdo jsou už dneska na spodních příčkách ekonomického žebříčku - tedy ti chudší - ti bývají postiženi víc, než ti draví, kdo v tom "umějí chodit" a dochážou si poradit za různých situací. To nemíním nijak zle, rozhodně si nemyslím, že by bohatí podnikatelé byli odsouzeníhodní. Pokud se drží zákona a morálky.
Ekonomika je v mých představách cosi jako systém potrubí, kudy protékají hodnoty. Peníze, zboží, služby. Všichni jsme součástí tohoto systému a spolutvoříme ho tím, co děláme - nakupujeme, prodáváme, využíváme služeb. Trubky v tomto systému nejsou stejně tlusté.
Co chybí těm chudým? Nejspíš se vyhýbají tlustým trubkám. Třeba si myslí, že tam pro ně není místo. Nebo neví, jakou hodnotu či službu nabídnout. Třeba vůbec nevěří ve vlastní hodnotu.
Napadá mě příklad některých velmi šikovných žen, které ovládají háčkování, pletení nebo vyšívání a prodávají svoje výrobky. Za zcela nesmyslné ceny. Nesmyslně nízké. Mají z toho třeba 50 nebo  dokonce 20 Kč za hodinu. Argumentují tím, že je to koníček, přivýdělek a že to stejně dělají večer u televize apod. Bože, to nesmysl. Vždyť je to přímá cesta k chudobě. Pracovat za peníze, které mi nezajistí ani základní přežití. To je pak lepší dělat to zadarmo, protože pak se zbavím té iluze, že mi to pomáhá finančně.
Uf, to jsem se rozohnila. Strašně mi vadí, když se někdo podceňuje a snižuje svoji vlastní hodnotu.

Žádné komentáře:

Okomentovat