středa 8. ledna 2014

Japanese green tea

Today I have been on very interesting event - presentation about Japanese green tea. I love green tea and I drink it every day, but I know a little about its cultivation and treatment after harvest.
Mr. Sugiyama is owner of one tea garden close to famous Japanese hill Fuji and he came with Jiri Rohan, Czech who works for him. Mrs. Sugiyama (probably daughter of Mr. Sugiyama) talked about edible tea - usage of fresh tea leaves as a king of vegetable in tempura, pasta or icecream.
Then we had a chance to try green tea sencha made by Mr. Sugiyama.
Video about green tea you can see on youtube.
It is very rear to have such importante people in our small town and I have to thank to my friend Karel, who has a tea room here and he teach us to drink best tea, he can buy. Japanese green tea is his favourite.

Dnes jsem byla na zajímavé akci - prezentaci japonského zeleného čaje. Mám ráda zelený čaj a piju ho každý den, ale o jeho pěstování a zpracování toho moc nevím.
Pan Sugiyama je majitelem čajové plantáže blízko znáé japonské hory Fuji a do Čech přijel s Jiřím Rohanem, Čechem, který pro něj pracuje. Paní nebo slečna (podle věku možná dcera pana Sugiyamy) mluvila o jedlém čaji - použití čerstvých čajových lístků podobně jako u zeleniny do tempury, těstovin nebo zmrzliny.
Pak jsem měli možnost ochutnat zelený čaj sencha připravený panem Sugiyamou.
Na youtube je ke zhlédnutí video o zeleném čaji - bohužel pouze v angličtině.
Je to velmi vzácná šance přivítat takové mimořádné hosty v našem malém městě. Musím za to poděkovat příteli Karlovi, který tu má čajovnu a učí nás pít ty nejlepší čaje, jaké může koupit. A japonské čaje patří k jeho oblíbeným.

Žádné komentáře:

Okomentovat